CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Ciasteczka z jabłkami i ananasem
Ewelina Krzempek
Autor: Ewelina Krzempek

Ciasteczka z jabłkami i ananasem

Kochani karnawał w pełni! Świąteczny nastrój ustępuje, dookoła pojawiają się walentynkowe ozdoby, a ja mam dzisiaj przepis dla miłośników malaksera. Wszystkie składniki do miski i ciasteczka prawie gotowe wystarczy tylko upiec.
 
Ciasteczka z jabłkami i ananasem
 
SKŁADNIKI:
 
50 g suszonych jabłek
50 g kandyzowanego ananasa (jeśli nie znajdziecie jabłek możecie dać 100 g ananasa)
50 g cukru trzcinowego
100 g masła
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
 
PRZYGOTOWANIE:
 
Nagrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dużą blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do malaksera wrzućcie jabłka oraz ananasy i dobrze zmiksujcie. Jeśli zauważycie, że owoce nie chcą się rozdrobnić dodajcie łyżeczkę wody i w razie potrzeby jeszcze jedną. Po dokładnym zmieleniu owoców dodajcie masło, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Składniki miksujecie do powstania ładnej małej kruszonki - odkładacie dwie łyżki masy na później, a do reszty dodajecie jajko i miksujecie tylko do połączenia się składników dosłownie kilkanaście sekund. Formujecie kulki na blaszce, które spłaszczacie dłonią i posypujecie wcześniej odłożoną kruszonką. Ciasteczka powinny się piec około 10-13 minut do uzyskania lekko złotych brzegów.  Smacznego!
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Przystanek Malucha w Ferio
Propozycja dla najmłodszych. Kreatywnie z Ferio.
Jubileuszowe kwalifikacje
Już za kilka dni, 28 lutego, rozpoczną się kwalifikacje ...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ