CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Brownie z masłem orzechowym
Ewelina Krzempek
Autor: Ewelina Krzempek

Brownie z masłem orzechowym

Kochani! Pogoda nas nie rozpieszcza, ale mam dla Was przepis na ratunek - mocno czekoladowe brownie z masłem orzechowym ... mniam! Sami spróbujcie.

SKŁADNIKI:
 
230 g masła - podzielonego na dwie porcje - 200 g oraz 30 g
120 g gorzkiej czekolady
150 g brązowego cukru
3 duże jajka
90 g gorzkiego kakao
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 g kremowego masła orzechowego
60 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
 
Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóżcie papierem do pieczenia małą prostokątną foremkę.
 
Ciasto na brownie: do sporej szklanej miski wrzucamy 200 gram masła oraz połamaną w kosteczkę czekoladę i rozpuszczamy w mikrofali (możecie również rozpuścić w małym rondelku i potem przełożyć do miski). Po rozpuszczeniu dokładnie mieszamy z cukrem, dodajemy po jednym jajku - za każdym razem mieszając. Przesiewamy przez sitko do miski mąkę, kakao oraz sól. Ponownie dokładnie mieszamy całość, aż powstanie gęste ciasto, które wykładamy na blaszkę.
 
Rozpuszczamy pozostałe 30 gram masła, dodajemy do niego masło orzechowe oraz cukier puder i za pomocą miksera lub trzepaczki dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jeszcze szczyptę soli.
 
Tak powstałą masę wykładamy na brownie i mieszamy widelcem po wierzchu. Pieczemy około 30 - 35 minut. Pamiętajcie żeby nie piec za długo, bo ciasto może wyjść za suche.
 
Smacznego!
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Zadymka Wielkanocna
Warsztaty i kiermasz wielkanocny. 
Eksplozja Kolorów w Żychlinie
Najbardziej kolorowa impreza w gminie Stare Miasto.
Maślane bułeczki z owocami
Mamowe, maślane, miłością przyprawione. 
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ