CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Banoffee - banannie prosty deser
Autor: Ania Skibińska

Banoffee - banannie prosty deser

Bez pieczenia, bez zagniatania, bez czekania, aż się upiecze - najpyszniejszy błyskawiczny deser! Nieskomplikowany, dlatego z łatwością wykonają go nawet dzieci przy niewielkim udziale rodziców.
 
Klasyczna wersja banoffee to ciasteczkowy lub kruchy spód, warstwy bananów, toffee (próbowałam też wersji z masą daktylową) i bitej śmietany z mascarpone, oprószone tartą czekoladą... Brzmi okrutnie słodko i takie jest!
 
Moja propozycja jest nieco mniej skomplikowana - dokładnie taka, abym mogła jedynie nadzorować dzieciaki w procesie wykonywania.
 
 
SKŁADNIKI (6 szklanek):
 
opakowanie ciastek owsianych
 
5 bananów 
puszka masy kajmakowej / krówkowej 
400ml śmietany 36% ( dla mnie 30% jest za słaba do ubijania)
2 łyżki mascarpone (niekoniecznie)
pół tabliczki gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
sok z cytryny
 
WYKONANIE:
 
Rozgrzej masę kajmakową z mlekiem w rondelku, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Śmietanę ubij na sztywno (możesz dodać 2 łyżki cukru pudru, ale niekoniecznie), ewentualnie dodaj mascarpone. Banany pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
 
Na spód szklanek wkrusz po 2 ciastka - możesz też je zblendować w malakserze, ale...po co sobie komplikować życie? Wyłóż po pełnej łyżce masy kajmakowej. Na masie ułóż pokrojone banany, a na nich bitą śmietanę.
Powtórz czynności, a wierzchnią warstwę śmietany posyp startą czekoladą lub kakao. Gotowe! 
eM mówi, że to "banannie prosty deser" - i jak widać, tak właśnie jest!
 
Enjoy 
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Magiczne bułeczki
... bo takie bułeczki potrafi wyczarować tylko mama.
Rogaliki z powidłami
Okrutnie pyszny smak dzieciństwa ...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ