

Autor: Ania Szwacińska
Chałka z kruszonką
Chałka z okrutnie słodką czekoladą to doskonały sposób na wszystkie smutki. To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wspomnienia beztroskich chwil. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na słodki weekend to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki
KRUSZINKA
30 g mąki pszennej
20 g cukru
25 g masła
CHAŁKA
1 jajko
2 żółtka
100 g masła
50 g cukru
1 cukier waniliowy
40 g drożdży
150 g mleka
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Kruszonka
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i masło pokrojone wcześniej na kawałki. Składniki ugniatamy i ... oczywiście trochę podjadamy! Gotową kruszonkę odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie chałki.
Chałka
Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko (pamiętajcie, żeby podgrzać mleko). Wszystkie składniki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i sól. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na dwie równe części. Z każdej z nich formujemy trzy równe wałeczki. Następnie zaplatamy z nich warkocz. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Po przełożeniu na blachę posypujemy chałki kruszonką. Pieczemy je przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!
Kiedy nasza chałka w chlebaku troszkę podeschnie to wiadomo, że na podwieczorek wyczarujemy z niej pysznie cynamonowe grzanki.
Kiedy nasza chałka w chlebaku troszkę podeschnie to wiadomo, że na podwieczorek wyczarujemy z niej pysznie cynamonowe grzanki.
KOMENTARZE
Agata10.01.2022 godz: 7:28
Drożdże powinny być świeże czy suche?
Tak na marginesie, jak coś pysznego może być okrutne?
Mnie osobiście razi to słowo w tym wpisie.
Ania14.01.2022 godz: 10:47
Podczas pieczenia chałki użyłam świeżych drożdży. Pozdrawiam
PODOBNE WPISY
Szyszki z zaczarowanego drzewa.
Tak oto powstał zmodyfikowany pomysł na crincle cookies ...
O tym deserze nie trzeba mówić wiele - jego wyglą...