CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Chałka z kruszonką
Ania Szwacińska
Autor: Ania Szwacińska

Chałka z kruszonką

Chałka z okrutnie słodką czekoladą to doskonały sposób na wszystkie smutki. To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wspomnienia beztroskich chwil. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na słodki weekend to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
 
Składniki
 
KRUSZINKA
30 g mąki pszennej
20 g cukru
25 g masła
 
CHAŁKA
1 jajko
2 żółtka
100 g masła
50 g cukru
1 cukier waniliowy
40 g drożdży
150 g mleka
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
 
 
Sposób przygotowania
Kruszonka 
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i masło pokrojone wcześniej na kawałki. Składniki ugniatamy i ... oczywiście trochę podjadamy! Gotową kruszonkę odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie chałki.
 
Chałka
Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko (pamiętajcie, żeby podgrzać mleko). Wszystkie składniki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i sól. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na dwie równe części. Z każdej z nich formujemy trzy równe wałeczki. Następnie zaplatamy z nich warkocz. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Po przełożeniu na blachę posypujemy chałki kruszonką. Pieczemy je przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
SMACZNEGO!

Kiedy nasza chałka w chlebaku troszkę podeschnie to wiadomo, że na podwieczorek wyczarujemy z niej pysznie cynamonowe grzanki.
KOMENTARZE
Agata10.01.2022 godz: 7:28
Drożdże powinny być świeże czy suche? Tak na marginesie, jak coś pysznego może być okrutne? Mnie osobiście razi to słowo w tym wpisie.
Ania14.01.2022 godz: 10:47
Podczas pieczenia chałki użyłam świeżych drożdży. Pozdrawiam
PODOBNE WPISY
Przesłodkie szyszki
Szyszki z zaczarowanego drzewa.
Crincle cookies
Tak oto powstał zmodyfikowany pomysł na crincle cookies ...
Jej Wysokość Pavlova
O tym deserze nie trzeba mówić wiele - jego wyglą...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ