
Autor: Ania Skibińska
Crincle cookies
eM i Ka kochają czekoladowe ciacha z Biedry. A ja uwielbiam próbować odtwarzania w domu wszystkiego, czego próbujemy poza domem i co nam smakuje. Tak oto powstał zmodyfikowany pomysł na crincle cookies - ciacha mocccno czekoladowe!
Crincle cookies
SKŁADNIKI:
1 1/4 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki kakao
2 jajka
1/4 szkl. oleju
opakowanie dropsów czekoladowych lub 1/3 posiekanej tabliczki czekolady - opcjonalnie
WYKONANIE:
Suche składniki wymieszaj w jednej misce, w drugiej jajka i olej. Wlej płynne składniki do suchych i wyrób je na spójną masę - początkowo używaj łyżki, następnie możesz zagniatać masę ręką, powinna być bardzo gęsta. Za pomocą łyżeczki nabieraj ciasto i formuj z niego lekko spłaszczoną kulkę. układaj na wyłożonej papierem blasze w dość dużych odstępach - ciastka będą się rozlewać i rosnąć. Piecz ok.12 minut w temperaturze 160 C termoobiegiem.
Enjoy!
PROTIP:
Możesz otoczyć kulkę w cukrze pudrze (oryginalny przepis) - zrobiłam tak za pierwszym razem, dość delikatnie jak widać na zdjęciu, ale wówczas ciastka nie mają tego pięknego, czekoladowego koloru.
Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej - znasz swój najlepiej ;) dostosuj czas pieczenia (skróć/wydłuż) tak, aby ciastka nie spiekły się na kamień. Po upieczeniu i przełożeniu ich na talerz warto włożyć całość w torebkę foliową - wówczas ciacha nie stwardnieją.
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Szyszki z zaczarowanego drzewa.
O tym deserze nie trzeba mówić wiele - jego wyglą...
Smak dzieciństwa ...