CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Crincle cookies
Autor: Ania Skibińska

Crincle cookies

eM i Ka kochają czekoladowe ciacha z Biedry. A ja uwielbiam próbować odtwarzania w domu wszystkiego, czego próbujemy poza domem i co nam smakuje. Tak oto powstał zmodyfikowany pomysł na crincle cookies - ciacha mocccno czekoladowe!
 
Crincle cookies
 
SKŁADNIKI:
 
1 1/4 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki kakao
2 jajka
1/4 szkl. oleju
opakowanie dropsów czekoladowych lub 1/3 posiekanej tabliczki czekolady - opcjonalnie
 
WYKONANIE:
 
Suche składniki wymieszaj w jednej misce, w drugiej jajka i olej. Wlej płynne składniki do suchych i wyrób je na spójną masę - początkowo używaj łyżki, następnie możesz zagniatać masę ręką, powinna być bardzo gęsta. Za pomocą łyżeczki nabieraj ciasto i formuj z niego lekko spłaszczoną kulkę. układaj na wyłożonej papierem blasze w dość dużych odstępach - ciastka będą się rozlewać i rosnąć. Piecz ok.12 minut w temperaturze 160 C  termoobiegiem.
 
Enjoy!
 
PROTIP:
Możesz otoczyć kulkę w cukrze pudrze (oryginalny przepis) - zrobiłam tak za pierwszym razem, dość delikatnie jak widać na zdjęciu, ale wówczas ciastka nie mają tego pięknego, czekoladowego koloru.
Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej - znasz swój najlepiej ;) dostosuj czas pieczenia (skróć/wydłuż) tak, aby ciastka nie spiekły się na kamień. Po upieczeniu i przełożeniu ich na talerz warto włożyć całość w torebkę foliową - wówczas ciacha nie stwardnieją.
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Przesłodkie szyszki
Szyszki z zaczarowanego drzewa.
Jej Wysokość Pavlova
O tym deserze nie trzeba mówić wiele - jego wyglą...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ