CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Domowa produkcja ciepłych lodów
Ania Szwacińska
Autor: Ania Szwacińska

Domowa produkcja ciepłych lodów

Domowa produkcja ciepłych lodów ... czyli jak przywołać smak dzieciństwa w 12 minut. 
 
Każdy z nas pamięta ten smak ... na samą myśl cieknie ślinka i uśmiech pojawia się na twarzy.  Zapraszamy Was na cudownie pyszny, cudownie słodki i cudownie sentymentalny przepis, który kochają nie tylko dzieci.
 
Składniki
3 białka
1,5 szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki wody 
10 wafelków
 
Sposób przygotowania
Koniecznie sparzcie jajka!! Białka, cukier puder, wodę umieść w metalowej lub szklanej misce. Ubij produkty mikserem przez około 2 minuty. W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Nad nim umieść miskę z wymieszaną wcześniej masą. Podczas gdy woda w garnku będzie parować ubijaj białka z cukrem pudrem przez 12 minut. (Podobno w tym czasie osiągają odpowiednią temperaturę) Z każdą minutą białka będą gęstnieć. Na koniec pozostaje przełożyć je do wafelków. 
 
Gotowe ciepłe lody możecie włożyć do lodówki (jeżeli coś zostanie) .. bo rewelacyjnie smakują również na drugi dzień. 
 
Przepis na ciepłe lody wymaga użycia surowych białek ... więc decyzja należy do Was. My posiadamy cudowne, wiejskie jajka ... a z żółtek robimy pysznego i słodkiego kogla! 
 
SMACZNEGO!
 
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ