CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Drobiowe placuszki z pieczarkami
Autor: Ania Skibińska

Drobiowe placuszki z pieczarkami

Te placki to moi cisi sprzymierzeńcy w przemycie - szmugluję w nich warzywa i zioła moim wybrednym, młodocianym koneserom jedzenia.
 
Grzyby i kurczak - obok pomidorowej, naleśników i pałeczek w sosie jogurtowo-paprykowym oraz schabowych - to stały element jadłospisu naszych domowych dzieci. Ku mej rozpaczy nie są miłośnikami warzyw, więc gdy tylko mogę, szukam sposobów na ich włączenie do jadłospisu. 
W sukurs przychodzą mi właśnie te placki - szybkie i łatwe w przygotowaniu, nawet niewprawna pani domu przyzna, że są dziecinnie proste ;) Nie sposób je źle przyrządzić, a do tego są przepyszne! (u nas królują z ketchupem, dla niepoznaki zwanym zwanym po prostu...sosikiem)
 
PS Zazwyczaj robię je 'na oko' - więc jeśli uznacie, że podane tu proporcje trzeba zmniejszyć bądź zwiększyć - czyńcie to śmiało.
 
SKŁADNIKI:
 
1 pojedyncza pierś z kurczaka (lub dwie jeśli są małe)
30-40 dag pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
zioła i przyprawy: tymianek, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz, bazylia, pietruszka 
warzywa - jakie uznacie za słuszne ;)
2 pełne łyżki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki majonezu (ja lubię, ale jeśli nie przepadacie - możecie je pominąć i ewentualnie dorzucić 1 jajko więcej)
 
WYKONANIE: 
 
Pierś pokrój w małą kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli planujesz przemycić warzywa, miej na uwadze, aby na początku dodawać niewielką ilość w możliwie najbardziej rozdrobnionej postaci (dziecko bałaganu wokół siebie nie dostrzega, ale mikroskopijną pietruszkę gołym okiem wyłowi w zupie, jak niesie mądrość ludowa, a i doświadczenie życiowe podpowiada ).
Wszystkie warzywa wymieszaj, dodaj przyprawy wedle uznania (majeranek jest idealny do smażonych potraw, wspomaga trawienie i zaostrza apetyt, więc warto go dodać). Dodaj mąkę, jajka i majonez. Całość wymieszaj dokładnie, aż do do całkowitego połączenia składników. Odstaw na 10-15 minut. 
Jeśli pieczarki puszczą dużo wody i masa będzie zbyt płynna, dodaj nieco mąki, aby ją zagęścić. Jeśli za gęsta - podlej ciut wodą. Smaż na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju na średnim płomieniu/ środkowej mocy płyty. Gotowe!
 
Enjoy!
 
Pro tip doświadczonej matki przemytniczki:
 
Nie szmuglujcie dodatkowego warzywa za pierwszym razem! Najpierw uśpijcie czujność wersją podstawową - niech przekonają się, że placki są pyszne i chcą je włączyć do swojego menu ;) Dopiero za 3-4 razem podejmijcie pierwszą próbę dorzucania "kontrabandy" 
 
Trzymam kciuki, powodzenia! 
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Ciasteczka bardzo maślane
Smaczny czas z przedszkolakiem.
Przepis na obłędną tartę z kremem lemon curd
Słodka i kwaskowa jednocześnie, z kruchą bezą... Przepad...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ