CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Frittata
Kinga Nowak
Autor: Kinga Nowak

Frittata

Frittata z serka wiejskiego z warzywami na marchewkowym spodzie! Zazwyczaj serwuje Wam słodkie przepisy, tym razem będzie wytrawnie. Idealny przepis na weekendowe śniadanie lub kolacje. Ciekawy sposób na wykorzystanie warzyw.

Spód:
- 2 - 3 marchewki,
- szczypta papryki słodkiej,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
 
Naczynie do zapiekanki/tarty wysmaruj oliwa z oliwek. Marchewki umyj i obierz. Następnie obieraczką do warzyw zrób z niej cienkie plasterki (jak na makaron warzywny). Naczynie wyłóż plasterkami marchewki. Skrop je oliwa z oliwek i posyp przyprawa.

Masa serowa:
- 1 jajko,
- 2 serki wiejskie,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- warzywa (tutaj można pokombinować) u mnie: 1 cukinia, 2 garście szpinaku, 3-4 suszone pomidory.
- szczypta proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka masła klarowanego.
 
Umyj, obierz i pokrój cukinie. Rozgrzej masło na patelni (lub inny tłuszcz do smażenia). Podsmaż cukinie, dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory. Przypraw i podsmaż delikatnie. Wyłącz patelnie, w tym czasie przygotuj masę serowa. Wystarczy zblendować serki wiejskie z jajkiem i proszkiem do pieczenia. Warzywa z patelnie przełóż do masy, dokładnie wszystko wymieszaj w misce. Do piekarnika nagrzanego na 180* wstaw naczynie z sama marchewka na 5 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, przełóż na marchewki masę serowa i rozprowadź równomiernie. Wstaw ponownie naczynie do piekarnika na 35-40 minut. Piecz do zarumienienia masy serowej i gotowe!

SMACZNEGO!
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Jesienne inspiracje z liśćmi w tle
Świeca, liście, klej, sznurek i gotowe
Najlepsze życzenia z okazji Dnia Edukacji Narodowej
Dzień Edukacji Narodowej 14 października 2021 r. w Koninie
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ