CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Jej Wysokość Pavlova
Autor: Ania Skibińska

Jej Wysokość Pavlova

O tym deserze nie trzeba mówić wiele - jego wygląd i smak świadczy sam o sobie. Nazwany na cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pavlovej, według różnych wersji powstał w Australii bądź Nowej Zelandii. 
 
Wbrew pozorom nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać.
 
Pavlova
 
SKŁADNIKI:
 
Beza:
5/6 jaj (M/L)
250/300g drobnego cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
szczypta soli
 
Krem:
250ml śmietanki 30% lub 36%
małe opakowanie serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
 
Do dekoracji: borówki, maliny, figi, truskawki, czekolada
 
WYKONANIE:
 
Ważne - dobrze schłodź białka i śmietankę. Najlepsze są świeże, wiejskie jajka.
 
Nagrzej piekarnik do temperatury 150 C. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok.20cm (ja wykorzystuję miskę).
 
Mocno schłodzone białka ubij z solą na sztywną pianę. Następnie małymi partiami dodawaj cukier, najlepiej po łyżce, aż do jego całkowitego rozpuszczenia się. Uważnie obserwuj, aby "nie przebić" białek, czyli aby nie zaczęła pojawiać się woda. Piana powinna być błyszcząca, gęsta i sztywna. Na koniec dodaj ocet i mąkę, delikatnie i krótko wmieszaj w masę.
 
Czas na formowanie bezy. Wyłóż masę dużymi porcjami na wyrysowany okrąg. Za pomocą szpatułki "podciągnij"  boki zdecydowanymi ruchami w górę - doświadczenie podpowiada, że im mniej poprawek, tym lepiej ;) Staraj się utworzyć wyższe brzegi z niższym środkiem - umieścisz w nim później krem i owoce.
 
Obniż temperaturę piekarnika na 120 C i piecz bezę przez 30 minut. Następnie obniż temperaturę do 100 C i susz torcik przez co najmniej 3 godziny. Dobrym patentem jest też włożenie drewnianej łyżki pomiędzy drzwi piekarnika. Po upływie tego czasu uchyl piecyk i pozostaw bezę do całkowitego wystygnięcia.
 
Czas na krem. Ubij na sztywno śmietankę - uważnie obserwuj, czy nie podchodzi wodą. Dobrze schłodzona śmietanka powinna ubić się szybko, po ok. 3-5 minut. Dodaj serek i cukier, wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
Wyłóż krem na wystudzoną bezę, udekoruj owocami, czekoladkami - czym lubisz!
Pamiętaj, że pavlova to prawdziwa bomba cukrowa, dlatego kwaskowe owoce będą świetną przeciwwagą.
 
Enjoy!
 
 
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ