CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Kolorowe mini beziki
Autor: Joanna Ostynowicz

Kolorowe mini beziki

#zostańwdomu i gotuj z maluchem! Zachęcamy Was do wspólnego pieczenia. Dzisiejszy przepis na cudownie pyszne beziki przygotowała dla Was Asia. Miłej i słodkiej zabawy! 

SKŁADNIKI:
150 g białka w temperaturze pokojowej (białko z 4 jajek)
280 g drobnego cukru do wypieków lub cukru kryształu

Dodatkowo:
barwniki spożywcze
brokat jadalny

WYKONANIE:
Do czystej i suchej miski wlej białka i dodaj cukier. Ubijaj mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 12 - 15 minut. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Aby otrzymać kolorowe bezy do środka rękawa cukierniczego można przy pomocy np. noża nanieść trochę barwnika spożywczego w żelu lub można również zafarbować całą bezę dodając odrobinę barwinka. 
Blaszki z bezami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec zw temperaturze 100 stopni na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostygnięcia. Bezy przechowuj w szczelnych pojemnikach/ puszkach ... jeśli nie znajdą się wszystkie w dziecięcym brzuszku.

SMACZNEGO!
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Jesienne inspiracje z liśćmi w tle
Świeca, liście, klej, sznurek i gotowe
Najlepsze życzenia z okazji Dnia Edukacji Narodowej
Dzień Edukacji Narodowej 14 października 2021 r. w Koninie
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ