CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Kurczak w sosie brzoskwiniowym
Autor: Ania Skibińska

Kurczak w sosie brzoskwiniowym

To połączenie z pewnością urzeknie wszystkie podniebienia - i te małe, i te duże ;)

 
Owoce i mięso...? A tak! Gotowana na parze pierś kurczaka, polana pysznym sosem z brzoskwiń, plus ryż lub kuskus - to idealna propozycja na szybki, lekki obiad.
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
podwójna pierś z kurczaka
oliwa z oliwek
tymianek 
sól, pieprz
 

Sos:

puszka brzoskwiń
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka masła (klarowanego lub zwykłego)
 
WYKONANIE:
 
Pierś z kurczaka pokrój na większe kawałki, natrzyj przyprawami i oliwą, odstaw na 15 minut. W tym czasie odsączone brzoskwinie zblenduj na gładką masę. Możesz dodać trochę zalewy syropowej, na oko 1/3 szklanki.

W garnku roztop masło, dodaj zmiksowane brzoskwinie i musztardy. Możesz zmodyfikować także bazowy przepis - dolej syropu od owoców i nieco słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego. Doprowadź do wrzenia, i gotuj na małym gazie przez kilka minut, często mieszając.

Kurczaka ugotuj na parze (ok.20 minut). Serwuj z ryżem lub kuskusem, polane obficie sosem.

 
Enjoy!
 

KOMENTARZE
O AUTORZE
Ania Skibińska
Ania Skibińska
PODOBNE WPISY
Drożdżówki dla opornych
Tak łatwe, że nie mogą się nie udać!
Kruche ciasteczka budyniowe
Błyskawiczne w przygotowaniu, niewielkie - w sam raz na ...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ