CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Magiczne bułeczki
Ania Szwacińska
Autor: Ania Szwacińska

Magiczne bułeczki

Jak zrobić niezwykłą przekąskę ze zwykłej bułki? Odpowiedź znają tylko mamy. To one niczym czarodziejki potrafią stworzyć coś tak pysznego, że smak i zapach potrawy towarzyszy nam przez całe życie. Nadziewane bułeczki zostały wyczarowane przez mamę na moje 11 urodziny. Od tego czasu stały się one naszym popisowym daniem. 
 
SKŁADNIKI
  
10 bułek
30 dag pieczarek
3 jajka ugotowane na twardo
mała puszka kiełków sojowych (lub każdych innych)
10 dag mielonki (lub innej wędliny)
po 5 dag czerwonej i zielonej papryki
pęczek natki pietruszki
10 dag startego żółtego sera
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju
3 dag masła
sól
pieprz
 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
 
1. Oczyść, umyj i drobno posiekaj pieczarki, następnie podsmaż je na oleju.
2. Do pieczarek dodaj osączone kiełki sojowe, drobno posiekaną i podsmażoną mielonkę (lub inną wędlinę), posiekane jajka oraz część posiekanej natki pietruszki.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, wsyp przyprawy i duś pod przykryciem 5 minut na wolnym ogniu.
4. Żółty ser połącz z posiekaną papryką, resztę natki i wymieszaj.
5. Zetnij wierzch bułeczek i wydrąż środek. Wnętrze posmaruj masłem, wypełnij nadzieniem i posyp serem.
6. Bułeczki ułóż na blasze pokrytej folią aluminiową i piecz ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.

SMACZNEGO
 
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Rogaliki z powidłami
Okrutnie pyszny smak dzieciństwa ...
Banoffee - banannie prosty deser
Bez pieczenia, bez zagniatania, bez czekania, aż się upi...
Dlaczego warto jeść truskawki?
Dziś w naszej serii #DlaczegoWartoToJeść czas na ... TRU...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ