CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Przepyszna szarlotka
Ania Szwacińska
Autor: Ania Szwacińska

Przepyszna szarlotka

Szarlotka jest moim ulubionym przysmakiem. Jem ją bez opamiętania o każdej porze dnia i nocy. Smakuje ją w podróży i w domu. A odkąd mam w domu małych pomocników to pieczenie szarlotki nabrało nowego smaku.

Składniki
5 żółtek
kostka margaryny lub masła
cukier waniliowy
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka (ok. 1 kg)
cynamon
cukier puder
 
 
Sposób przygotowania


Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Tu przydadzą się małe rączki do pomocy. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

W między czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy na małe kawałki lub kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu w odrobinie wody. Dodajemy cukru i cynamonu. Owoce dusimy tak długo aż płyn odparuje, a jabłka zaczną się robić szkliste.

Wyciągamy ciasto z zamrażarki i dzielimy na dwie części. Jedną rozkładamy na spód blachy. Na nią kładziemy prażone jabłka. Drugą część ciasta kruszymy na warstwę jabłek.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Po wystygnięciu ciasta sypiemy je cukrem pudrem. Koniecznie z pomocą małych kucharzy.

Smacznego
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Co z tymi nóżkami?
Jak zadbać o bezpieczeństwo małego podróżnika?
Obrazy, które kilkulatek powinien już znać
Matejko, Chełmoński, Kahlo, Leonardo czy van Gogh?
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ