CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Rogaliki z powidłami
Ania Szwacińska
Autor: Ania Szwacińska

Rogaliki z powidłami

Pieczenie z mamą to nie tylko możliwość nauczenia się czegoś nowego, ale przede wszystkim okazja do bycia razem i wspólnych rozmów. Pierwszy raz zrobiła je moja mama ... i już na zawsze będzie to smak mojego dzieciństwa. 
 
SKŁADNIKI
 
Ciasto:                                             
5 dag drożdży                                 
1 szklanka mleka                             
2 jajka                                           
3 łyżki cukru                                   
cukier waniliowy                              
kostka margaryny                           
0,5 kg mąki tortowej
powidła śliwkowe
 
Lukier:
cukier puder
mleko
olejek śmietankowy
(kilka łyżek cukru pudru rozmieszaj z niewielką ilością mleka i kilkoma kroplami olejku)
 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
 
1. Przesiej mąkę.
2. Podgrzej lekko mleko i wymieszaj z drożdżami.
3. W rondelku rozgrzej margarynę.
4. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj rozczynione drożdże, przestudzoną margarynę i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
5. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na małe porcje i wyłóż na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj na cienki krążek i podziel na 16 części. Na szerszą część nałóż powidła. Zwijaj od szerszej do węższej strony.
6. Zwinięte rogale układaj na blaszce, piec w temperaturze 170 -180 stopni przez około 15-20 min (aż się zarumienią).
7. Po upieczeniu rogalików polukruj je.
  
SMACZNEGO
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Magiczne bułeczki
... bo takie bułeczki potrafi wyczarować tylko mama.
Banoffee - banannie prosty deser
Bez pieczenia, bez zagniatania, bez czekania, aż się upi...
Dlaczego warto jeść truskawki?
Dziś w naszej serii #DlaczegoWartoToJeść czas na ... TRU...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ