CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Świąteczna BBC
Autor: Ania Skibińska

Świąteczna BBC

BBC - czyli błyskawiczna babka cytrynowa, która zawsze wychodzi! Tak pyszna i mięciutka, że Ka, drobiąc kończynami ze słodkim, szczerbatym uśmiechem zapytał przymilająco: "Aniu, czy mogę jeszcze tego pysznego sernicka?" Z pewnością będzie naszym świątecznym - lub jak stwierdziła eM - koronnym hitem.
 
Babka cytrynowa 


SKŁADNIKI:
5 jajek
1 cytryna
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 cukier wanilinowy

Lukier: 
2 łyżki cytryny
1/2 szklanki cukru pudru


WYKONANIE:
Zetrzyj skórkę z cytryny, sok wyciśnij; odstaw na bok, przyda się z chwilę. Oddziel żółtka od białek.Ubij białka na sztywno i dodawaj stopniowo cukier (nie przerywając miksowania), kiedy cukier jest już się rozpuści, czas na dodanie żółtek. Następnie powoli wlej olej, dodaj skórkę i sok z cytryny  oraz przesiane mąki z proszkiem. Mieszaj na niskich obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej ją do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 ST.C. Piecz 30 min bądź do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotuj lukier: utrzyj cukier puder z sokiem cytrynowym na gładką masę. Jeśli będzie za gęsty, dodaj odrobinę soku, jeśli za rzadki - cukru.
Posmaruj babkę lukrem i wcinaj - moja babcia mawiała, że od ciepłego ciasta boli brzuch... ale gwarantuję, nie będziecie mogli się oprzeć.

Enjoy!
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Ciasteczka bardzo maślane
Smaczny czas z przedszkolakiem.
Przepis na obłędną tartę z kremem lemon curd
Słodka i kwaskowa jednocześnie, z kruchą bezą... Przepad...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ