CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Szarlotka sypana
Kinga Nowak
Autor: Kinga Nowak

Szarlotka sypana

Ciasto idealne na jesienne wieczory. Dziecinnie prosta!
 
Składniki:
- 1.5 kg jabłek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1.5 szklanki mąki jaglanej,
- 1.5 szklanki kaszy manny orkiszowej,
-100 g masła klarowanego,
- cynamon
- 0.5 szklanki cukru kokosowego/trzcinowego/ksylitolu.

Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kasze mannę przesiej przez sitko, wymieszaj i podziel na 3 części. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Tortownicę wyłóż papierem, boki wysmaruj masłem. Ciastko układamy warstwowo, a właściwie sypiemy. Kolejność jest następująca: 1/3 suchych składników, 1/2 startym jabłek, cynamon, 1/3 suchych składników, 1/2 startych jabłek, cynamon i ostatnia porcja suchych składników. Na sam wierzch kruszymy po całości masło klarowany. Wstaw do piekarnika na 50-60 minut, w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Zabiegi YASUMI Konin... w walce z przebarwieniami skóry
Jesień jest doskonałym okresem, aby rozpocząć terapię pr...
Dzieciaki świetliczaki
A co dziś kryje się za słowem ŚWIETLICA?
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ