CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Truskawkowe marzenie
Autor: Ania Skibińska

Truskawkowe marzenie

Klasyczny biszkopt w owocowym wydaniu - nie sposób, aby się nie udał! Pyszne i orzeźwiające, z delikatnym musem truskawkowym i cytrynową galaretką. Ciasto nie za słodkie, lekko kwaskowate,cudowne wspomnienie lata.
 
"Chciałbym takie ciasto, które nie ma żadnego kremu ani masy, ani nie jest bezowe, tylko, żeby był taki jakby dżemik z truskawek, trochę twardy, ale nie za bardzo, a na górze galaretka z owocami, a na dole takie mięciutkie ciasto. Jak w cukierni, ale nie wiem jak się nazywa. Takie mi się marzy".
 
Takie zamówienie na urodzinowe ciasto otrzymałam ostatnio. Opis złożony, na szczęście jego wykonanie - duuużo prostsze. I tak oto powstało "Truskawkowe marzenie" naszego K.  Jeśli macie równie "niewybrednych" smakoszy w domu, z pewnością przypadnie im do gustu!
 
TRUSKAWKOWE MARZENIE
 
Składniki:
 
Biszkopt:
 
5 jajek
10 łyżek cukru 
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Mus truskawkowy:
 
2 woreczki mrożonych truskawek około 1 kg
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
 
Ponadto:
 
3 galaretki cytrynowe
owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki
 
Wykonanie:
Białka ubij na sztywno. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku i po trochu cukier, aż do wyczerpania składników. Następnie  dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. 


Ciasto wylej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja piekłam na mniejszej, kwadratowej blaszce, więc ciasto wyszło nam grubsze).

Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu wyłóż biszkopt na czystą, wysypaną cukrem ściereczkę i pozostaw do wystudzenia. Możesz też wystudzić go po prostu na kratce z piekarnika. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Czas na mus.Galaretki truskawkowe rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i odstaw do wystudzenia. Truskawki za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę (mrożone oczywiście trzeba wcześniej rozmrozić). Wymieszaj tężejącą galaretkę z musem. dodaj cukier puder |(ja go pominęłam),miksuj przez 2-3 minuty. Wylej na przestudzony biszkopt i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia masy.
Galaretki cytrynowe rozpuść w 1,2 litra wrzącej wody i odstaw do wystudzenia. Świeże lub rozmrożone owoce ułóż na musie truskawkowym. Tężejącą już cytrynową galaretkę wylej na wierzch ciasta. Odstaw z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc.

Enjoy!
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Przepis na obłędną tartę z kremem lemon curd
Słodka i kwaskowa jednocześnie, z kruchą bezą... Przepad...
Okrutnie smaczny 3 BIT
3 BIT - ciasto 3 S szybkie, smaczne i słodkie
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ