CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Zapiekanka Szybkiego Billa
Autor: Ania Skibińska

Zapiekanka Szybkiego Billa

Szalenie lubię, gdy zabieram się za gotowanie, a z salonu sprzed ekranu telewizora dobiega pytanie: "Co robisz? Mogę pomóc? Znam się trochę na gotowaniu" :) Małe rączki bez większych problemów poradzą sobie z porcjowaniem brokuła i mieszaniem go z makaronem czy posypywaniem zapiekanki startym serem, a nawet samym jego ścieraniem.
Dziś zapraszamy na szybki obiad - makaron zapiekany z boczkiem, brokułem i mozarellą.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA  Z BOCZKIEM, BROKUŁAMI I SEREM

  • 300 g makaronu, np. penne, świderki, kokardki
  • 1 duży brokuł (dla leniwych mrożony, porcjowany)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 350 g wędzonego boczku - w wersji leniwej kupcie już pokrojony ;)
  • 1 cebula
  • 1 mały por (niekoniecznie)
  • 3 ząbki czosnku (można pominąć lub zmniejszyć ilość, jeśli nie przepadacie)
  • 1 płaska łyżka przyprawy gyros/kebab 
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 100 g goudy lub innego dobrze rozpuszczającego się sera
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 250 g tartej mozzarelli (do posypania na wierzchu)

PRZYGOTOWANIE 
 

Makaron wrzucić na wrzątek (użyjcie dużego garnka) i gotować chwilę krócej niż al dente. Pod koniec gotowania, na około 1 minutę, wrzucić posiekane różyczki brokuła.


Wszystko odcedzić i włożyć z powrotem do garnka bądź dużej miski, wymieszać z 1 łyżką oliwy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją. Dodać pokrojony w kostkę boczek i mieszając smażyć na małym ogniu aż się podtopi i zacznie rumienić. Dorzuć pokrojony w plastry por podsmażać do jego zmięknięcia.

Pod koniec dodać starty czosnek oraz przyprawę gyros/kebab i mieszając smażyć jeszcze przez minutę.

Zwiększyć ogień, dodać rozdrobnione pomidory, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Gotować przez kilka minut, następnie dodać do ugotowanego makaronu z brokułami i wymieszać, dolać śmietankę i startą goudę(dla wersji fit można je pominąć), posypać posiekaną natką. 

Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 10 minut, posypać tartą mozzarellą i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut bez przykrycia.

Taka porcja składników jest przeznaczona na większe naczynie, ok. 4 l.

SMACZNEGO!

KOMENTARZE
O AUTORZE
Ania Skibińska
Ania Skibińska
PODOBNE WPISY
Placuszki z cukinii
Szybki przepis na warzywne placuszki.
Placuszki z owocami sezonowymi
Pyszne śniadanie dla małych i dużych brzuszków...
Fit kluchy
Bardzo proste i szybkie, idealne na letnie dni kluski tw...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ