CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Przepis na Trufle Czekoladowe i Domowe Snikersy - BEZ CUKRU
Marzena  Pałasz
Autor: Marzena Pałasz

Przepis na Trufle Czekoladowe i Domowe Snikersy - BEZ CUKRU

Słodkie dzieciństwo bez nadmiaru cukru ... tego z okazji obchodzonego niedawno Dnia Dziecka życzy wszystkim dzieciom Marzena Pałasz. 
Każdy rodzic chce dać swojemu dziecku wszystko to, co najlepsze. Poniżej mała inspiracja na słodkości - czekoladowe trufle i snikersy, które w swoim składzie zawierają tylko to, co dobre!

TRUFLE MOCNO CZEKOLADOWE

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady (min. 60 % kakao)
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
30 g daktyli
30 g migdałów
1/3 szklanki mleka lub mleka roślinnego
kakao w proszku

Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy 30 minut, następnie odsączamy i miksujemy za pomocą blendera razem z migdałami. Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Czekoladę i kaszę jaglaną dodajemy do zmielonych daktyli i migdałów i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Z gotowej masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w ciemnym kakao. Trufle schładzamy w lodówce.


DOMOWE SNIKERSY

Składniki:
Nugat
0,5 szklanki masła orzechowego 100%
2 łyżki syropu klonowego/miodu/ ksylitolu
1 łyżka mąki kokosowej/pełnoziarnistej

Karmel
12 miękkich daktyli bez pestek
0,3 szklanki wody
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka oleju kokosowego
0,5 szklanki orzeszków ziemnych
szczypta soli

Masa czekoladowa
1 tabliczka prawdziwej gorzkiej czekolady
0,5 łyżeczki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Przygotuj nugat: zmiksuj masło orzechowe z mąką i syropem, powstałą gęstą masę rozłóż na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż to zamrażarki. Następnie przygotuj karmel: zblenduj namoczone wcześniej daktyle z ekstraktem waniliowym, szczyptą soli, olejem i niewielkim dodatkiem wody. Nadzienie ułóż równomiernie na zmrożonym nugacie. Na karmelu ułóż orzeszki ziemne lekko je wciskając. Blaszkę włóż do zamrażarki na kolejne 30 minut. Jak masa stężeje pokrój ją na prostokątne kawałki. Czekoladę i olej rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią batony. Wstaw ponownie do zamrażarki na kilka minut.
KOMENTARZE
O AUTORZE
Marzena  Pałasz
Marzena Pałasz
Marzena Pałasz jest dyplomowanym dietetykiem zrzeszonym w Polskim Stowarzyszeniu Dietetyków. Jest wykładowczynią, edukatorką i autorką licznych publikacji naukowych i poradników dietetycznych. Od 2008 r. prowadzi własną praktykę, specjalizując się w poradnictwie dietetycznym skierowanym zarówno do osób indywidualnych, jak i firm i instytucji. Od 10 lat realizuje również autorskie programy edukacyjne oraz bierze udział w licznych projektach prozdrowotnych, autorskich programach profilaktycznych i przemianach personalnych realizowanych w całej Polsce.
PODOBNE WPISY
Pierwsza w Koninie Niepubliczna Szkoła Montessori rozpoczęła rekrutację
Nabór dzieci do klas 1, 2, 3 i 4 przy ul. Zofii Urbanow...
Skakanka - mobilna szkoła tańca i fitness w Wielkopolsce
Skakanda Dance & Fitness powstała z miłości do tańca...
Travel Schooling czyli szkoła w trasie
Mówi się, że podróże kształcą, ale czy naprawdę?
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ