CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Ziołowy chlebek do odrywania
Autor: Ania Skibińska

Ziołowy chlebek do odrywania

Mięciutki, aromatyczny, pachnący ziołami i czosnkiem - jeśli lubicie takie zapachy i smaki, koniecznie spróbujcie tego chleba!
 
My wytestowaliśmy ten przepis w Wielkanoc - połowa zniknęła, zanim chleb zdążył przestygnąć, ale właśnie taki jest najpyszniejszy - ciepły i pachnący tak pysznie, że nie sposób mu się oprzeć!
 
SKŁADNIKI:
 
Chleb:
40 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/ 2 szklanki ciepłej wody
600 g mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka mąki
4 łyżki oliwy
 
Masełko ziołowe:
kostka miękkiego masła (wyciągnij je sporo wcześniej przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta)
po 3 łyżki posiekanych ziół: pietruszki, koperku i bazylii (jeśli nie macie świeżych, mogą być suszone)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
 
WYKONANIE:
 
Drożdże rozkrusz w misce, dodaj wodę, mleko, cukier  i 1 łyżkę mąki; wymieszaj całość i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok.15 minut.
W tym czasie wymieszaj dobrze miękkie masło z ziołami i odstaw je na bok. Przygotuj też formę - najlepsza będzie tortownica. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Do wyrośniętych drożdży dodaj mąkę z solą i jajko, wymieszaj, a następnie dodaj oliwę. Wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, podsyp lekko mąką i wyrabiaj do uzyskania pożądanej konsystencji, jednak nie przesadź z ilością, aby z ciasta nie zrobił się "głaz".
Z ciasta uformuj kulę. Podziel ją na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na prostokąt, smaruj masełkiem ziołowym i tnij na ok. 4-5 pasów. Każdy pasek składaj w szerszą harmonijkę; układaj je obok siebie, ale nie bardzo ciasno.
Gdy ułożysz już wszystkie kawałki, odstaw chleb na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłe miejsce( i bezpieczne, w razie gdyby Waszym pociechom przyszła akurat chęć poganiania się po łóżkach, akurat gdy umieściliście tam formę ;). 
Po tym czasie przełóż chleb do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piecz ok. 30 minut. 
Wyjmij chlebek z piekarnika i rozkoszuj się mięciutkim, czosnkowym smakiem - nie potrzeba żadnych dodatków! 
 
Enjoy!
 
PROTIP:
 
Masło - jak to masło - roztopi się i z pewnością nieco wycieknie (moja tortownica niestety przepuściła masło na zewnątrz, na szczęście nie piekłam na kratce, uff. Dlatego bezpieczniej będzie, jeśli ustawisz formę na czystej blasze z wyposażenia piekarnika. Jeśli jej nie posiadasz, możesz wstawić tortownicę w inną, większą formę. Możesz w trakcie pieczenia zaglądać do chlebka, i jeśli zdarzy Ci się podobna historia jak mi, polewać wypiek za pomocą łyżki - ale taki lekko już wyrośnięty.
 
 
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Ciasteczka bardzo maślane
Smaczny czas z przedszkolakiem.
Przepis na obłędną tartę z kremem lemon curd
Słodka i kwaskowa jednocześnie, z kruchą bezą... Przepad...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ