CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Obiad jak u Babci - przepis na ekspresowe pierogi
Kamila Lorek
Autor: Kamila Lorek

Obiad jak u Babci - przepis na ekspresowe pierogi

Obiady u Babci zazwyczaj są proste i smaczne... to również kuchnia w której marnuje się najmniej, gotuje się oszczędnie, ze starannością wykorzystuje produkty spożywcze. Kuchnia Babci to kuchnia zero waste - z niedzielnego rosołu powstawała najlepsza pomidorowa, a z gotowanego mięsa potrawka i pierogi. Kuchnia Babci wypełniona jest gwarem rozmów (tych błahych i tych ważnych), czułością i miłością. Tu obiady do ostatniego okruszka i z niezliczoną ilością dokładek - na pewno znacie to słynne: "Nie możesz już? Zostaw ziemniaczki, a zjedz mięsko".
Dzisiaj zazwyczaj gotujemy szybko i jemy szybko, często nie mając czasu na wspólny posiłek "okraszony" rozmową.

Proponujemy Wam więc...

ekspresowy przepis na pierogi

pyszne i zawsze udane

Przepis na ciasto na pierogi

to "patent" Babci Krysi

SKŁADNIKI:
- kwaśna śmietana 18% "kremówka" - 250 gram
- mąka pszenna - 500 gram
- "szczypta" soli

"Patent" jest taki, że proporcje śmietany i mąki są 1:2 - na 1 pojemniczek śmietany przypadają 2 pojemniczki mąki. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto na elastyczną masę. Tradycyjnie: dzielimy na części, rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy koła i... uzupełniamy farszem.

My wybrałyśmy dziś truskawki, które wcześniej rozmroziłyśmy i doprowadziłyśmy w rondelki do wrzenia z 2 łyżeczkami cukru (powstał dodatkowo syrop, który zastępuje sos).

Pierogi są mięciutkie, a ciasto bardzo elastyczne - doskonale się zlepia! Co oczywiste - miałyśmy przy tym masę zabawy!

SMACZNEGO!
KOMENTARZE
O AUTORZE
Kamila Lorek
Kamila Lorek
Od jakiegoś czasu zmagam się z „rolą życia” – jestem MAMĄ niezwykłej Dziewczynki, która przewartościowała moją rzeczywistość. Jej podporządkowałam swoje życie zawodowe i dla niej bardzo świadomie rezygnuję z niektórych aspektów życia społecznego – uwierzcie mi, jest warta każdych wyrzeczeń! Priorytetem jest dla mnie moja Rodzina i budowany wspólnymi emocjami i marzeniami Dom. Z wykształcenia jestem pedagogiem, jednak moich doświadczeń zawodowych nie można opisać w kilku zdaniach. Wśród znajomych mam przydomek Zołza – i coś w tym jest. W wolnych chwilach latam na miotle, gotuję eliksiry i popełniam czary-mary, uważając żeby po raz kolejny nie spłonąć na stosie. Jestem zbudowana z kontrastów - lubię milczeć, ale jednocześnie zawsze muszę mieć „ostatnie słowo”. Wierzę w potęgę Ludzi i doświadczeń i uważam, że w życiu nic nie jest rolą przypadku i „zbiegu okoliczności” (w końcu jakoś tutaj trafiłam!). Fascynują mnie proste podróże do (nie)zwykłych miejsc i (nie)powtarzalne Spotkania z Ludźmi. Celebruję „drugie życie” przedmiotów, nie wyobrażam sobie domu bez zwierząt i tupotu małych stóp oraz poranka bez kubka CIEPŁEJ kawy z ekspresu. Jestem przekonana, że wspólnymi siłami możemy odczarować to nieco smutne miasto i mamy realny wpływ na jakość życia nas i naszych Dzieci w Koninie!
PODOBNE WPISY
Ciasteczka bardzo maślane
Smaczny czas z przedszkolakiem.
Przepis na obłędną tartę z kremem lemon curd
Słodka i kwaskowa jednocześnie, z kruchą bezą... Przepad...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ