CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Przepis na Cold Brew - herbata parzona na zimno
Kamila Lorek
Autor: Kamila Lorek

Przepis na Cold Brew - herbata parzona na zimno

Upalne letnie dni to czas, kiedy próbujemy się schłodzić zimnymi napojami. Doskonale nadaje się do tego herbata sporządzona według sposobu nazywanego...

Cold Brew

To nic innego jak pozyskiwanie esencji, aromatów i smaków herbaty i kawy "leżakującej" w zimnej wodzie. Tak przyrządzony napój jest dużo bardziej delikatny niż tradycyjnie parzona herbata. Jest pozbawiona garbników, a zatem w jej smaku nie jest tak wyczuwalna specyficzna dla herbaty goryczka. Ponadto podana z lodem, cytrusami, miętą doskonale orzeźwia. 

Jak przyrządzić Cold Brew? 

Nic prostszego! Sekretem cold brew jest dobra jakościowo herbata (najlepiej liściasta, lecz herbaty owocowe, rooibos, susz owocowy również nadają się do tego napoju) oraz czysta, filtrowana, zimna woda. Drugim najważniejszym czynnikiem jest czas... 

Przepis na Cold Brew

Przygotujcie herbatę w proporcjach dwa razy większych niż używane do tradycyjnie parzonego naparu herbacianego (jeśli na szklankę wrzątku używacie łyżeczkę herbaty, do cold brew użyjcie 1,5 do 2 łyżeczek suszu) i zalejcie w ją zimną wodą w dużym szklanym lub kamionkowym naczyniu. Możecie dodać do zalewanego suszu również herbatę owocową, kwiat lipy, suszone owoce.
Odstawcie "zalewę" na kilkanaście godzin (lub nawet dobę) do lodówki, aby "naciągnęła" właściwościami herbaty.
​Po tym czasie odcedźcie płyn od fusów. Możecie dodać owoce, świeże liście mięty, miód, sok owocowy, syrop ryżowy etc. 

SMACZNEGO!

 

Każdy z Was ma w czeluściach szafek i szuflad kuchenny herbaty, których smak i aromat niekoniecznie Was przekonuje. Warto je wykorzystać to tego wyjątkowo prostego przepisu - "zaparzone" na zimno będą miały zupełnie inny, delikatniejszy smak!

KOMENTARZE
O AUTORZE
Kamila Lorek
Kamila Lorek
Od jakiegoś czasu zmagam się z „rolą życia” – jestem MAMĄ niezwykłej Dziewczynki, która przewartościowała moją rzeczywistość. Jej podporządkowałam swoje życie zawodowe i dla niej bardzo świadomie rezygnuję z niektórych aspektów życia społecznego – uwierzcie mi, jest warta każdych wyrzeczeń! Priorytetem jest dla mnie moja Rodzina i budowany wspólnymi emocjami i marzeniami Dom. Z wykształcenia jestem pedagogiem, jednak moich doświadczeń zawodowych nie można opisać w kilku zdaniach. Wśród znajomych mam przydomek Zołza – i coś w tym jest. W wolnych chwilach latam na miotle, gotuję eliksiry i popełniam czary-mary, uważając żeby po raz kolejny nie spłonąć na stosie. Jestem zbudowana z kontrastów - lubię milczeć, ale jednocześnie zawsze muszę mieć „ostatnie słowo”. Wierzę w potęgę Ludzi i doświadczeń i uważam, że w życiu nic nie jest rolą przypadku i „zbiegu okoliczności” (w końcu jakoś tutaj trafiłam!). Fascynują mnie proste podróże do (nie)zwykłych miejsc i (nie)powtarzalne Spotkania z Ludźmi. Celebruję „drugie życie” przedmiotów, nie wyobrażam sobie domu bez zwierząt i tupotu małych stóp oraz poranka bez kubka CIEPŁEJ kawy z ekspresu. Jestem przekonana, że wspólnymi siłami możemy odczarować to nieco smutne miasto i mamy realny wpływ na jakość życia nas i naszych Dzieci w Koninie!
PODOBNE WPISY
Prosty przepis na blondie - alter ego brownie
Pyszne... słodkie... maślane... BLONDIE!
Najsłodsze i najprostsze BROWNIE na świecie
Będzie pysznie i słodko... Bo Basia rządzi w kuchni!
Przesłodkie szyszki
Szyszki z zaczarowanego drzewa.
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ