CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Zupa krem z dyni z papryką
Kamila Lorek
Autor: Kamila Lorek

Zupa krem z dyni z papryką

Zapraszamy Was dzisiaj do kuchni iście jesiennej... obiecując jednocześnie, że postaramy się bardzo, aby był to ostatni w tym roku przepis z dynią w tle. Ale jakoś tak się stało, że ostatnio to ona skradła nasze serca, a raczej podniebienie i rozgrzewa nas w chłodne jesienne wieczory aromatyczną kremową zupą. 
Przełamujemy jednak konwencję tradycyjnego przepisu na zupę z dyni i proponujemy Wam mały eksperyment...
Kremową zupę dyniową z papryką i cebulą

Do jej przygotowania potrzebujecie:
  • surową, obraną ze skóry dynię hokkaido pokrojoną w drobną kostkę,
  • paprykę żółtą lub czerwoną, albo jedną i drugą pokrojone w paski,
  • marchewkę pokrojoną w słupki,
  • cebulę pokrojoną w kostkę,
  • łyżkę oleju,
  • bulion z kurczaka zagrodowego i warzyw lub samych warzyw, jeśli wolicie wersję wege,
  • imbir, sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, mielona słodka papryka, cynamon,
  • opcjonalnie pestki dynia lub ziarna słonecznika, groszek ptysiowy, łyżkę gęstego greckiego jogurtu.
Na początek obieram dynię hokkaido ze skóry... a jest z tym trochę zabawy, bo ma bardzo twardą skórkę. Następnie kroję w kostkę i paski dynię oraz paprykę. Oddzielnie kroję w kostkę cebulę, którą następnie jako pierwszą wrzucam do garnka na rozgrzany uprzednio olej. Podsmażam odrobinę i dodaję dynię i paprykę. Całość odrobinę solę i smażę, a następnie duszę na mniejszym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliło. Po kilku minutach podlewam odrobiną wody i duszę dalej, aż całość odrobinę zmięknie. Do podsmażonych warzyw dolewam bulion, dodaję liść laurowy i ziele angielskie i marchewkę pokrojoną w słupki. Gotuję na "wolnym ogniu", aż warzywa zmiękną i będą gotowe do blendowania. Przestudzoną zupę blenduję, uprzednio wyjąwszy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiam do smaku imbirem, curry, kurkumą, papryką. Możecie dodać odrobinę cynamonu.

Przed podaniem możecie dodać do zupy pestki dyni lub ziarna słonecznika i łyżkę jogurtu, możecie też serwować zupę z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

SMACZNEGO!

KOMENTARZE
Agnieszka23.11.2019 godz: 17:07
Ja dodaje podpiekam paprykę w piekarniku, żeby skórka ładnie odeszła, a do zupy oprocz bulionu dodaję również ok 100ml mleczka kokosowego- fajnie wzbogaca smak- polecam także spróbować takiej wariacji
PODOBNE WPISY
Co poczytać dzieciom?
Garść inspiracji na wspólne czytanie...
Babeczkove love
Rodzinne pieczenie ... z małymi łapkami w tle. 
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ