
Konkurs dekor-PIERNIK-art. rozstrzygnięty
To była I edycja ogólnopolskiego konkursu na dekorowanie pierników...
ekor-PIERNIK-art.
Konkurs dedykowany był uczniom szkół gastronomicznych, a jego organizatorem był Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie. Jego pomysłodawczynią była Katarzyna Hryciuk - nauczycielka przedmiotów zawodowych, która poprzez jego organizację pragnęła zaktywizować młodzież, która w ostatnim czasie boryka się z problemami izolacji społecznej i nauki zdalnej. Jednocześnie ich udział w konkursie miał również na celu podtrzymywanie tradycji wypieku i artystycznego ozdabiania pierników.
W konkursie wzięło udział 65 uczniów z 23 szkół gastronomicznych z całej Polski. Wszystkie nadesłane prace charakteryzowały się oryginalnością, pomysłowością, w wielu pracach można było dostrzec wykorzystanie kilku technik lukrowania, co dowodziło, że uczniowie poszukiwali przy tworzeniu swoich dzieł informacji na temat sztuki lukrowania. Można było w pracach dostrzec elementy sztuki ludowej, koronkarstwa czy bajek. - relacjonują organizatorzy i dodają:
Profesjonalne Jury: Paweł Mieszała, Iga Sarzyńska-Komorowska, Anna dziedzic, Agata Kubacka oraz Daniel Bauer po obejrzeniu wszystkich prac, oceniając estetykę wykonania dokładność, precyzję, techniki, nawiązanie do tematu czy oryginalność wybrało piątkę nagrodzonych prac.
W konkursie wzięło udział 65 uczniów z 23 szkół gastronomicznych z całej Polski. Wszystkie nadesłane prace charakteryzowały się oryginalnością, pomysłowością, w wielu pracach można było dostrzec wykorzystanie kilku technik lukrowania, co dowodziło, że uczniowie poszukiwali przy tworzeniu swoich dzieł informacji na temat sztuki lukrowania. Można było w pracach dostrzec elementy sztuki ludowej, koronkarstwa czy bajek. - relacjonują organizatorzy i dodają:
Profesjonalne Jury: Paweł Mieszała, Iga Sarzyńska-Komorowska, Anna dziedzic, Agata Kubacka oraz Daniel Bauer po obejrzeniu wszystkich prac, oceniając estetykę wykonania dokładność, precyzję, techniki, nawiązanie do tematu czy oryginalność wybrało piątkę nagrodzonych prac.
Przyznano trzy nagrody i dwa wyróżnienia
1 miejsce - Małgorzata Skupio z ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
2 miejsce- Mikołaj Bebek z ZSG-H w Wiśle
3 miejsce – Anna Misiak z ZST w Turku
wyróżnienie – Monika Konieczny z ZSZ w Opolu
wyróżnienie – Adrianna Adwent z ZSE-G z Tarnowa
Gratulujemy wszystkim uczniom udziału w konkursie i wykonania wspaniałych prac.
Nagrody w postaci kursów, sprzętu, książek i czasopism ufundowali Starostwo Powiatowe w Koninie, Słodki Decor, Kokino, Szablony Kulinarne, Callebaut, Food Colours, Mistrz Branży, M.Rosiński, M.Iwaniuk, M.Wiśniewski.
Źródło informacji: FB ZSEU w Żychlinie
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
Zapraszamy do udziału w aukcjach!
To bezpłatne szkolenie dla specjalistów, promotor...
Bezpłatny projekt szkoleń dla nauczycieli, pedagog&oacut...