CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Uczymy się gotować z resztek

Uczymy się gotować z resztek

Dni Otwarte organizowane w ramach Światowego Dnia Żywności odbyły się w konińskim Banku Żywności.

Bank w ramach akcji zorganizował prezentację dotyczącą problemu marnowania żywności, a także warsztaty kulinarne. W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności.  Najczęściej wyrzucamy chleb, owoce i wędliny. Główne powody to przegapienie terminu przydatności, za duże zakupy i zbyt duże porcje posiłków.

- Dlatego zabierajcie do szkoły małe, dobrze zapakowane śniadania, a jeśli coś Wam zostanie to podzielcie się z kolegą lub koleżanką – powiedziała do młodzieży Joanna  Piekarczyk, dyrektor banku.

Ireneusz Niewiarowski, prezes banku nawiązał do problemów związanych z ochroną środowiska.

- Niewiele osób zdaje sobie sprawę ile wody marnujemy, aby wyprodukować zwykłą kanapkę – 90 litrów . Tak więc z jednej strony mamy problem marnowania żywności, a z drugiej kwestie związane z produkcją żywności – poinformował  prezes.

Młodzież obejrzała również film prezentujący historię i dorobek Banku Żywności. Do dziś placówka rozdysponował 27 mln żywności wartej 84 mln.

W trakcie Dni Otwartych odbyły się również warsztaty kulinarne. Młodzież uczyła się jak gotować ekonomicznie. Z tak zwanych resztek z lodówki przygotowywała pizzę.

W akcji  wzięły udział następujące szkoły: SP 15 z Konina, SP z Liskowa i SP z Brzeźna.
KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
MODA DLA KAŻDEGO
Zapraszamy  na dwunastą odsłonę pokazu mody Fundacj...
Dzień badań chodu i równowagi dla dzieci z zaburzeniami rozwoju
Badanie jest unikalną okazją spotkania ze specjalistami ...
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ