CENTRUM INFORMACJI DLA RODZICÓW
Jesteś tym, co jesz...

Jesteś tym, co jesz...

Jaki związek ma motoryzacja z odżywianiem…? I jaka różnica jest między dietą a pogodą? Odpowiedzi między innymi na te pytania znają już uczestniczki warsztatów dietetycznych „Jesteś tym co jesz”, zorganizowanych w ramach projektu bezpłatnych warsztatów z cyklu Wspieramy Mamy.

Odczarować dietę

Na wstępie odczarowywane było słowo dieta. Mimo wielu negatywnych skojarzeń, jakie to słowo wywołuje (któż nie był na chociaż jednej "diecie cud" niech pierwszy rzuci kamieniem) - dieta oznacza sposób odżywiania. Od naszych codziennych wyborów zależy, czy dieta jest dla nas korzystna czy nie.

Podczas zmiany nawyków żywieniowych istotne jest skonkretyzowanie swojego celu. Bez jasnego i szczegółowo określonego celu, cała droga i związane z nią działania nie będą odpowiednio ukierunkowane i z czasem mogą stracić sens. W skutek czego istnieje ryzyko utraty motywacji oraz sensu podjętej aktywności i zmian w diecie. Cel jest, zatem, niezbędny. Musimy wiedzieć w którym kierunku iść, aby zobaczyć efekty. W zależności od tego, czy chcemy poprawić zdrowie, sylwetkę lub kondycję, nasz organizm będzie miał inne potrzeby - zarówno ilościowe, jak i jakościowe. Wiemy już, że nie ma idealnej diety dla każdego. Nie istnieje także wyraźny podział między produktami zdrowymi a niezdrowymi. Wszystko jest kwestią indywidualną. Żywność powinna jednak odpowiadać na potrzeby organizmu. A każdy organizm jest inny. Dieta nie powinna być wysiłkiem dla osoby, która ją stosuje. To styl życia. Musi być uszyty na miarę i dostosowany nie tylko do stanu zdrowia i aktywności, ale uwzględniać także preferencje kulinarne. W przeciwnym razie szybko się znudzi.

Uczestniczki warsztatów zostały wyczulone na sygnały wysyłane przez ich organizm. Nawet zachcianki żywieniowe mogą sygnalizować, że coś niepokojącego się dzieje.

Poruszony został bardzo ważny temat- jedzenie a emocje. Znamy różnicę pomiędzy głodem i apetytem oraz wiemy jak sobie z nim radzić.

Dieta zaczyna się na zakupach. Słuchaczki przeszły kurs czytania informacji na opakowaniach i wiedzą już jak odróżnić zdrową żywność od tej gorszej jakości.

Najważniejszymi jednak tematami dla wszystkich uczestniczek warsztatów okazały się takie zagadnienia, jak kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci, nałogi żywieniowe i zaburzenia odżywiania.

Musimy jeść by przeżyć. Nie da się zastąpić pokarmu niczym. Skoro jesteśmy więc już skazani na jedzenie do końca swoich dni, to decydujmy sami, co będziemy wprowadzać do swojego organizmu. Jesteśmy tym co jemy. Dlatego lepiej mieć wpływ na to, co nas buduje - jedzmy więc świadomie.

Tekst: Marzena Pałasz
Fotografia: Anna Szwacińska

KOMENTARZE
PODOBNE WPISY
WYSZUKIWARKA
ZAMKNIJ
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera
ZAMKNIJ